Free tracking counter

Legalább hét dolog amit nem tudtam Reykjavikról és Izlandról

20150317_112836.jpgMárcius közepén érkeztem tehát Reykjavikba. Izland nemzetközi repülőtere a várostól 100 kilométernyire fekvő Keflavikban van, még az 1990-ig itt állomásozó amerikai hadsereg építette.

A repülőtereken általában elválasztják az érkező és induló utasokat. Itt ez nem így történt. A gépből kiszállva egy terminálba érkeztünk, ahol már sorakoztak az utasok egy indjló járathoz. Ilyennek képzelek egy alaskai, vagy kamcsatkai repteret is, ahol napi 50 ember fordul meg. Viszont minden szép és tiszta volt. Útlevélellenőrzés - az nem volt. Elvileg három hónapot tölthetnék itt vízummentesen, így viszont bármeddig maradhatok, hiszen semmi nyoma annak, hogy mikor léptem be az országba.

Az előtér zsúfolt volt. Ez már tükrözte az izlandi valóságot. A helyzet az, hogy ez egy 300 000 lakosú ország, ahova évente másfél millió turista érkezik.

Titkon számítottam rá, hogy tömegközlekedéssel is el tudok majd jutni Reykjavikba, sajnos ez azonban nem volt opció. A legolcsóbb megoldás a városba ingázó Flybus nevű cég volt, akik 1950 koronát számolnak fel az egy órás útért.

Azt hiszem ezt már rögtön itt az elején elmondhatom, hogy Izland nem egy olcsó ország. Nagyjából minden annyiba kerül mint nálunk, csak éppen koronában. Egy korona pedig két forint. Tehát nagy általánosságban mondhatjuk, hogy minden kétszer annyiba kerül mint nálunk, élelmiszerek tekintetében a kijelentés teljes Európára is igaz.

A város felé haladva az volt a legszembetűnőbb, hogy itt minden fekete. A vulkanikus kőzeteknek köszönhetően a talaj, a murva, a por... A másik pedig, hogy nincsenek fák.

Ahogyan azt már említettem, vendéglátót nem találtam a CouchSurfingen, tehát a Hostelworld legolcsóbb hostelét választottam. Három éjszakát töltöttem itt (2200 ISK/nap) mielőtt tovább utaztam volna Akureyri-be, ahol várt a munkaadóm.

Szobatársaim, ez 16 embert jelent, naponta cserélődtek. Mindannyian befizettek a valamelyik utazàsi iroda körútjára, megnézték, lefényképezték ugyanazokat a látványosságokat, amiket előttük már több millióan, aztán már mentek is.

20150317_104111.jpg

Egy mexikói srác például azt mesélte, hogy egy héten keresztül utazta körbe a főbb látnivalókat, esténként meg várta a sarki fényt, de anélkül kellett hazamennie, hogy látta volna. Nekem nagyobb szerencsém volt. Már a második éjszaka felhőtlen volt az ég (ez előfeltétele a jelenség észlelésének), így láthattam az aurora borealist. Meg azóta is, innen a ház mögül.

Néhány érdekesség Izlanddal és Reykjavikkal kapcsolatban

- Reykjaviknak 1000 évébe telt, bogy a lakosság száma elérje a 2500 főt.

- Az ország csak 1944-ben nyerte el függetlenségét a dán királyság fennhatósága alól.

- Izlandnak nincsen hadserege.

- A szigetet, a part mentén körbefutó autóút mindössze 1332 kilométer hosszú.

- Az ország lakosságának közel 60%-a Reykjavikban él.

- Izlandnak mindössze 10 kilométer vasútvonala van. Ezt a szakaszt is csak a reykjaviki kikötő védőgátjának építéséhez hoztàk létre.

- Az izlandi Kalóz Párt idén már a választók 20%-nak bizalmát élvezi.

- Az izlandi abc tartalmaz olyam betűket is, mint þ Þ, æ Æ, ð Ð, illetve Ý ý.

"Reykjavik Izland egyetlen igazi nagyvárosa, és a világ legészakibb fővárosa. Egy 190 000 lakosú település (Reykjavik vonzáskörzetét is beleértve) mely nem nevezhető egy általánosan nagy városnak, ettől függetlenül igen nagy területet foglal el a Reykjavik félszigeten.

Megtalálható minden, ami egy milliós nagyvárosban is - egyetemek, szimfonikus zenekar, színházak, egyéb kulturàlis rendezvények, éjszakai élet.

Azt fontos tudnunk, hogy a XX. századig Izland a halászatból és a földművelésből élt. 1262-től 1918-ig a norvég-, később a dán monarchia része volt.

870 körül kezdődött Reykjavik és vele együtt Izland története, amikor egy norvég viking, a menekülő Ingolfur Amarsson ide hajózott, és megépítette a viskóját az Aðalstræti-n, azaz a mai főutcán. Így ő lett Izland első feljegyzett telepese. Ezt régészeti ásatások, és irásos emlékek is alátámasztják.

[...]

20150317_165518.jpg

Reykjavik 'füstös partot' jelent. Miért? Mert amikor az első telepesek ideérkeztek, a Reykjavik környékén oly gyakori melegvízű források, és gejzírek gőzét füstnek gondolták.

[...]

Az 1000-től kezdődő következő hét évszázad nem sok emléket hagyott hátra Reykjavik történetéről. Annyi ismeretes, hogy létrejöttek gazdaságok a környéken, de még nem létezett úgy mint falu. A XVI. - XVII. század sanyarú időszak volt, szegénységgel, néha még éhezéssel is.

[...]

A teljesség igénye nélkül, két dolog érdemel említést a város fejlődésével kapcsolatban. Az egyik a XIX. század közepén, Skúli Magnússon által alapított üzemek - őt gyakran 'Reykjavik atyjaként ' is említik - , innemtől tekinthető ugyanis falunak a település. A másik a brit és amerikai csapatok érkezèse a második világháború idején. Ennek köszönhetően ugyanis megszünt a munkanélküliség." [1]

fb_rekl.jpg

A magamfajta csavargót elsősorban az érdekli, hogy legyen olcsó fekhely, illetve kaja. Reykjavikban két supermarket-lánc üzleteivel találkoztam. A 1011 (ez a neve) 24 órában tart nyitva, az olcsóbb Bónus azonban csak 10-11 körül nyit, és 5-6-ig van nyitva. A belvárosban legalábbis így volt.

20150317_104825.jpg

Az árakról már írtam. Alkoholt egyáltalán nem lehet kapni. Megfigyelésem szerint több fajta hal található a hűtőpultokban, mint zöldség és gyümölcs a polcokon. Viszont rengeteg az elsőosztályú tejtermék.

Azt hiszem Reykjavikban leginkább a parlament épületét szerettem. 1880 és 1881 között épült. Egy nagyobb családiház méretű épület a városközpontban. Nincsenek körülötte barrikádok, mint mondjuk a buenos airesi elnöki palota körül, nincsenek őrök, szoborcsoportok. Úgy látszik így is lehet.

 20150318_113432.jpg

"Az Alþingi-t, az izlandi parlamentet 930-ban alapították, Izland legrégebbi intezménye.

[...]

A választók négy évente, titkos választásokon szavaznak a 63 képviselőre akik a parlamentbe kerülnek" [2]

Mint intézmémény, a világ első parlamentje volt.

Három ott töltött nap után nem tudok ennél okosabb lenni Reykjavikkal kapcsolatban. Ha később eszembe jut még valami, igérem megírom.

 

2015.04.08.

 

[1] http://www.facts-about-iceland.com/2009/11/reykjavik-history.html

[2] http://www.mcc.is/english/administration/althingi/

A bejegyzés trackback címe:

https://fecundusbalbus.blog.hu/api/trackback/id/tr727352118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.04.10. 09:08:48

Huba : Mint intézmémény, a világ első parlamentje volt.

Amúgy csak 3 napot voltál ott? Nem kevés?

balogh z 2015.04.10. 09:17:37

Apró korrekció: Reykjavík csak 50 kilcsire van Keflavíktól.

xppp 2015.04.10. 09:50:43

Pár dolgot pontosítanék ha már egyszer kikerült az index címlapra ez az írás:
- a reptér a várostól kb 50 kilométerre van, nem 100-ra.
- nem maradhatsz bármeddig, van nyoma annak, hogy mikor érkeztél az országba (repjegy)
- nincs vasútvonal, ami volt azt már elbontották (de egyébként gondolkoznak rajta, hogy építenek egyet a reptérhez)
- alkoholt természetesen lehet kapni, de csak az alkohol boltban (vínbúðin), illetve a normál boltokban max 2.5% alkohol tartalomig
- a parlament épülete tényleg furcsa más országokhoz képest, ráadásul még a hátsó kertjébe is be lehet menni

Gazz 2015.04.10. 09:57:19

Elég lehangoló város. De nem is ezért szeretjük Izlandot.

2015.04.10. 10:41:14

A helyesírásod sajnos nem a legjobb, sok vesszőt elhagysz.

Szerintem az utazást ennyire csórón nem lehet élvezni. A lényeg vész el belőle.

fecundus.balbus · http://fecundusbalbus.blog.hu/ 2015.04.10. 11:41:53

Mindenkinek koszonom az erdeklodest!

@enpera: Igen. Most eppen Husavik kozeleben dolgozom egy marhafarmon, de meg biztosan toltok majd par napot Reykjavikban.

@balogh z: Koszi a kiigazitast!

@xpp: Szinten koszi az infokat! Ugy tunik igazan otthan vagy a temaban. Ezek szerint a repulotarsasagok kiszolgaltathatjak az adataimat a hatarorsegnak?

@Gazz: Hm. Es az igazan lehangolo kepeket fel sem raktam.

@retrovirus: Sajnos csak ennyi telik tolem. Szerinted mi az utazas lenyege?

upsidedooown 2015.04.10. 12:00:32

Kedves emberek. Nemigazan van bunozes, max egy-ket reszeg garazda ugyeben kell eljarni.
Az egesz varost egy kozponti futes latja el meleggel, kb. 70 km-rol erkezik a forroviz, tobb, mint 90 fokos kutbol.
A bigfootok latvanya a parkoloban vicces elmeny, de praltikus okokbol, nem pedig hivalkodasi celbol tartjak a kulonleges terepjarokat. A miniszterelnoki rezidencia is hasonlo elmeny: kerites helyett a gyepen egy tabla keri a latogatot, hogy ne menjen tovabb, mert s terulet innentol privat, a vezeto nyugalmat van hivatva szolgalni. Or sehol.
Mindig esik. Rovd tavon elmeny, ott elve lehangolo lehet.

Tudományos libsizmus 2015.04.10. 16:48:02

"Alkoholt egyáltalán nem lehet kapni." Na ne. Ez igaz?

Tudományos libsizmus 2015.04.10. 16:48:38

@upsidedooown:
" Nemigazan van bunozes"
Akkor még nem láttál izlandi krimit.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.04.10. 21:01:12

Kerouacnak ilyen szar volt a magyar helyesírása?
Rémes.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.04.10. 21:04:04

Nem, ahogy látom, a blogger helyesírása ennyire szar.
De annyira, hogy még a tárgyalt város nevét sem tudja helyesen leírni, egyszer sem.

Biztos, hogy neked blogot kéne írni?
Vagy úgy bármit írni egyáltalán?
Nem kéne előtte kijárni az általános iskolát?
Mert azért 8.-ban ilyen helyesírásért már buktatnak.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.04.10. 21:06:44

@Tudományos libsizmus:
Nem.
Élelmiszerboltban nem lehet kapni.
De van külön alkoholbolt, mint a többi észak-európai országban.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.04.10. 21:07:51

@Tudományos libsizmus:
Ja, mert gondolod, hogy a krimik a valóságot festik le?
Ezek szerint van fénysebességnél gyorsabb utazás meg fénykard?
Vagy te nem láttad a Csillagok háborúját?

Mr. Neutron 2015.04.10. 21:36:15

Némi kiegészítés, ami fontos lehet az odalátogató turistáknak: az Althing kezdetben inkább népgyűlés volt, mint modern értelemben vett parlament. Az Althingek fő attrakciója az volt, hogy a törvénymondó ember kiállt a Lögberg szikla elé és felolvasta vagy elmondta a Szürke Liba nevű izlandi törvénykönyv soron következő egyharmadát. Emellett bíráskodtak, határozatokat hoztak, házasságokat kötöttek és vásár is volt. A helyszín most a Thingvellír Nemzeti Parkban van, de a Lögberget már elmosta a tenger. (Elnézést, nincsenek izlandi betűk a billentyűzetemen.)

Darth Revan 2015.04.10. 21:46:20

"Mindannyian befizettek a valamelyik utazàsi iroda körútjára, megnézték, lefényképezték ugyanazokat a látványosságokat, amiket előttük már több millióan, aztán már mentek is."

Miert, mire szamitottal?! :)

marciusban en is elmentem izlandra, hogy megnezzem a Billy Elliot ottani valtozatat a varosi szinhazban (borgarleikhus)

Nem vartam sokat, mert egy parszazezres orszagban nem lehet konnyu kivetelesen tehetseges kisgyereket talalni, aki kitunoen enekel, tancol es szinesznek sem utalso, de kiderult, hogy nagyon de! fantasztikusan tehetseges kiskolkot talaltak a szerepre es nem is egyet, hanem mindjart kettot! (ket eloadast neztem meg, volt egy harmadik kissrac is, de csak 5 napra mentem, es azalatt 2szer jatszottak)

Szallasnak tudom ajanlani a hotel Lotust, egy meglehetosen alap hotel, de olcso es a szinhaztol 10 perc setara van.

A buszos kirandulas helyett az autoberlest javaslom, 2 tarsasagot is kiprobaltam, es az idegenvezeto szar volt mindketszer.

fecundus.balbus · http://fecundusbalbus.blog.hu/ 2015.04.10. 22:18:47

@Mr. Neutron: Köszönöm, tartalmas hozzászólás! Jólesik.

fecundus.balbus · http://fecundusbalbus.blog.hu/ 2015.04.10. 22:24:03

@Darth Revan: Billy Elliotot csak filmen láttam, nagyon tetszett. Köszönöm a javaslatokat is! A helyzet az (ahogyan az a következő írásaimból majd kiderül), hogy három hónapra jöttem, önkéntes munkákat végzek. Három hete Húsavik közelében dolgozom egy farmon, eztán pedig Seysifjordurban, egy szállodában, mint asztalos.

fecundus.balbus · http://fecundusbalbus.blog.hu/ 2015.04.10. 22:50:08

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: Ingerültnek tűnsz. Az ilyesmivel vigyázni kell, mert állitólag még fekélyt is okozhat.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.04.11. 02:37:26

@fecundus.balbus:
Nem, csak nem szeretem a hozzád hasonló, maguktól rettentően elszállt, de valójában földbuta idiótákat.
(Mit lehet mondani arra, aki nemhogy írni, de másolni sem tudott megtanulni?)

fecundus.balbus · http://fecundusbalbus.blog.hu/ 2015.04.11. 04:00:54

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: A helyesírással kapcsolatos észrevételeid természetesen jogosak (például idáig nem vettem észre, hogy Reykjavík hosszú í-vel irandó), de nem értem, hogy miért sértegetsz?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.11. 04:58:06

Hogy a pék szervébe nem került bele a képek közé egyetlen aurorás sem?? :D

fecundus.balbus · http://fecundusbalbus.blog.hu/ 2015.04.11. 08:31:10

@geegee: Mindössze egy Galaxy S II képviseli a technikát az utazásaim során. Ezzel készítem a fotókat, ezen írom a blogot. Próbáltam lencsevégre kapni a fényeket, de semmi nem látszott a képeken. Hát így.

Darth Revan 2015.04.11. 12:47:45

@geegee: nem konnyu megorokireni az eszaki fenyt. En azzal szivtam, hogy vagy hosszu zaridot allitottam be, de az erzekenyseg ekkor automatikusan iso 80ra allt, vagy magasabb erzekenyseggel probalkoztam, akkor viszont max 1 masodperc lehetett a zarido. (Canon Power shot SX50 HS, egy amugy jo kis bridge gép)

Darth Revan 2015.04.11. 12:52:05

@fecundus.balbus: ha szereted a musiceleket akkor erdemes megnezni, Meg ugy is, hogy ha esetleg nem erted a nyelvet.
Nemcsak tehetseges gyerekeket talaltak, de a vege jobb, mint az eredeti Londonban. Jovo nyaron Pesten is jatszak majd az Erkel szinhazban

Saurus 2015.04.11. 15:27:26

@Tudományos libsizmus: igen, az izlandi krimikben van bűnözés
süti beállítások módosítása