Free tracking counter

Saquarema

Volt egy kis gebasz amikor megérkeztem, mert a buszom egy órát késett, és Lothar, a vendéglátóm azt gondolta, hogy már nem is jövök. Nem estem kétségbe. Arra gondoltam, hogy a legrosszabb esetben lövök valami szállást éjszakára, de nem volt rá szükség, mert hamarosan megtaláltuk egymást.

Saquarema

Busszal kicsit több mint másfél óra, 27,70 real, tehát körülbelül 100 kilométerre lehet Riotól. Takaros kis városka, szép parttal, épületekkel. Az egész környéket Saquaremanak hívják, ide tartozik Bacaxa (ejtsd: bákásá), ami akár egy önálló kisvárosnak is tekinthető, illetve a hegyek között elterülő, ritkán lakott Bicuiba körzet.

saq45.jpgsaq46.jpg

Ide már csak földúton lehet eljutni. Az utak minősége leírhatatlanul szar, ha esik az eső, autóval nem lehet közlekedni. Az óceán 30, a legközelebbi aszfalt út 6-8 kilométerre van. Bacaxa összesen 12 kilométer innen. Egymást követik a hatalmas birtokok, ültetvények, házakat csak elszórva láthatunk. Akad ugyan néhány szakasz, ahol 10-15 épület áll egy csoportban, de ez nem jellemző.

saq41.jpgsaq42.jpg

saq43.jpgsaq54.jpg

Azt hiszem az itt élők kissé elszigetelten élnek. Ebben a környezetben töltöttem három hetet, ilyennek láttam...

Ovidio

Ovidio ott fent lakik a domboldalban. Egyedül. A környékbeliekhez hasonlóan, szerény körülmények között. A szomszéd földbirtokos fizeti, hogy vigyázzon a tehenekre. A tulaj bérli Lothar földjének egy darabját is, hogy legyen elegendő táplálék a jószágnak. Ovidio így jó kapcsolatban van a belgákkal. Több ez mint érdek, azt hiszem tényleg kedveli őket. Ha olyasmiről van szó, átjön és segít. Mint például most.

saq03.jpgsaq63.jpg

A lovak fülét ellepték a kullancsok. Ez már önmagában is kényelmetlen lehet szegényeknek, de mindezt tetézve, az általuk okozott kis sebekbe belepetézik egy légyfajta, aminek a lárvái aztán felemésztik a fül porcát. Szegény lovaknak ezért olyan kajla a füle. A helyiek használt motorolajjal kenik a lovak fülét, hogy ezt elkerüljék. Lothar inkább vásárolt egy szert, amit az állatok gerincén kell végiglocsolni, így kerül a véráramba, és távol tartja a kullancsokat. Ovidio segít befogni a lovakat, ezek nem kezes állatok, kint élnek a mezőn.

saq05.jpgsaq04.jpg

Ha sikerült hurkot vetni a nyakukra, következik a nyugtatás. Ovidio összefogja az állatok felső ajkát és egy hurkot többször is körbetekerve rajta, összeszorítja azt. Az állatok valamiért lehiggadnak ettől és nyugodtan hagyják, hogy a súlyukkal megfelelően arányos mennyiségű szert végiglocsolják rajtuk.

saq13.jpgsaq15.jpg

Ovidio délután bingózni megy. A játék a helyi kocsmában folyik. A téteket a pult mögött ülő kocsmáros kezeli, a számokat egy zsákból húzzák, minden kőrnél másik játékos. A cél, hogy egy sorban három találat legyen. Az oszlopok nem számítanak. A játékosok kukoricaszemekkel jelölik a kihúzott számokat. A környezet lehangoló, próbálok valami kaját vásárolni, de nincsen. Sör van és egy fajta üdítő. Bár Ovidio készségesen magyarázza a szabályokat, még sörre is invitál, a többiek részéről azt érzem, hogy mivel feltartom a játékot, terhes a jelenlétem. Továbbállok.

saq14.jpgsaq16.jpg

A környék erősen leharcolt. A néhai iskola Lothar birtokán áll, de már csak romjaiban. Az előző tulaj lerombolta, hogy kiűzze a házfoglalókat. Előfordulhat ugyanis, hogy három év után jogos igényt nyújtanak be az ingatlanra a benne élők.

saq09.jpgsaq10.jpg

Néhány szót az oktatásról általában.

"1. Az iskola előtti oktatás (Educação Infantil) teljesen opcionális. A gyerekek bölcsődébe három éves korig járhatnak, az óvoda négytől hat éves korig tart.

2. Az elemi-, és alsó-középiskolai-, avagy Alap Oktatás (Ensino Fundamental) ingyenes és kötelező a 6-14 éves gyerekek számára. [...]

3. A felső-középiskolai oktatás (Ensino Medio) tizenöttől tizennyolc éves korig tart. Nem kötelező, de ingyenes.

4. A felsőoktatás (Ensino Superior) magán-, vagy állami egyetemeken folyik. Az állami egyetemek ingyenesek. [...]

5. Az általános tanév február/márciusban kezdődik, és november/decemberig tart. [...]

[...]

7. Brazília, 2000-ben közügyekre szánt költségvetésének 10.5%-át költötte az oktatásra, ami 2005-ben 14.5%-ra, 2006-ban 16.8%-ra emelkedett. [...]

8. 50.972,61 tanuló jár az alapoktatás intézményeibe, közülük 4.053.942 az állami iskolai rendszerbe, 7.918.677 pedig magániskolákba. [...]" [1]

A templom (bár Lothar földjének a közepén van, mégis másé) ugyan megnyitja kapuit vasárnaponként, de lelkésze nincsen. A 4-5 fős gyülekezetet a kissé félnótás templomszolga szórakoztatja olyan dalokkal, mint például a "Bring back my bonnie to me!". Hallom a kiszűrődő zajokat. Most éppen egy nő ragadta magához a mikrofont, és artikulátlan, hamis hangon énekel valamit.

saq07.jpgsaq08.jpg

Lothar birtokán élt az 'öreg' is. A ház amiben lakott még mindig itt van. Úgy ahogyan hagyta. Az 'öreg' alkoholista. A hátrahagyott környezete nem hagy kétséget e felől. Ipari mennyiségben fogyasztotta a Cachaca-t, azaz a helyi cukornád pálinkát. A szer műanyag palackban kapható, 35%-os, 500ml, az ára 1,89 real, azaz 189 forint. Most a faluban lakik valahol.

saq11.jpgsaq12.jpg

Ha komolyabb gond adódik a helyiek legközelebb Bacaxaban, innen 12 kilométerre kaphatnak egészségügyi ellátást, a kórházban. Volt alkalmam megtekinteni az intézményt, amikor Lotharék kislányát bevittük egy alkalommal. Mostanában festették ki a folyosókat, Lothar csodálkozott is, hogy micsoda előrelépés történt. A hely azonban még így sem üti meg a magyarországi vasúti várótermek színvonalát.

saq17.jpgsaq18.jpg

"A hatvanas évek óta Kuba orvosok ezreit, egy kisebb hadsereget vonultatott fel a világ legbarátságtalanabb sarkaiban. Haititől kezdve, Afrika gyilkos területein keresztül, Venezuela ultra erőszakos határvidékeiig. Napjainkban kubai orvosok ezrei tartanak az aránylag gazdag Brazília felé, hogy kezdjenek valamit az elaggott egészségügyi rendszerrel, ami egy nemzeti katyvasszá változott. Két hónappal a minősíthetetlen egészségügyi-, és egyéb rendszerek elleni tömegtüntetések után Dilma Rouseff kormánya megállapodást írt alá, mely szerint az év végéig 4000 kubai érkezik, három éves szerződéssel, hogy olyan előretolt posztokon teljesítsenek szolgálatot, ahol helyi tisztségviselők szerint, brazil orvosok nem dolgoznának." [2]

 Tony

A szomszéd földbirtokos felvigyázója. Ingyen lakik, lopja az áramot, állatokat tart, a kertje tele van banánfákkal, és fizetést is kap. Nem tudom szavakba foglalni a személyiségét. Ő az a figura, aki lángokba borította Lothar birtokának egy részét, jelen volt a Lotharékat ért rablótámadásnál, ha szeretne a városba menni, a kapuban üvölt, hogy - Gringo, gringo! (a kifejezés nem sértő, Dél-Amerkában mindenki gringo, aki nem beszéli a nyelvet), és mégsem lehet rá haragudni.

saq32.jpgsaq31.jpg

Egy alkalommal, miután hazafuvaroztuk őt Bacaxaból, segíteni akart a fordulásban, de az autót belenavigálta a susnyásba. Számomra tragikomikus volt a helyzet, Lotharnak már kevésbé, ugyanis egy termetesebb fa, a sárvédőtől a raktérig gyakorlatilag az egész bal oldalt végigszántotta. Ott kellett hagynunk a kocsit éjszakára, mert kipörögtek a kerekek, sötét lett... stb. Másnap, mielőtt nekiláttunk a mentésnek, Tony mosolyogva az autónak támaszkodott, és kérte, hogy fényképezzük le. Nagyjából ennyire vesz komolyan mindent.

saq35.jpgsaq33.jpg

Azt hiszem a fentiek nyomán sikerült valamilyen képet alkotnunk a környékről. Most képzeljük el, hogy ebben a miliőben megjelennek az európaiak, és 20-60 hektáros birtokokat vásárolnak. Hiába, hogy itt ennyi föld csak egy normális budapesti lakás árába kerül, a helyiek szemében ezek az emberek milliomosok, akiknek semmi nem számít.

 Astrid és Lothar

A tervezett két hét helyett hármat töltöttem náluk, mint önkéntes munkás, a Workaway-en keresztül. Belgiumból költöztek ide. Lothar 61, Astrid 34 éves. Egy közös kislányuk van, Sam, aki mostanában lesz 3 éves.

saq29.jpgsaq30.jpg

Lotharnak van nyugdíja, amikor arról faggattam mivel foglalkozott, csak annyit mondott: IT. Astrid még egy darabig kapja a gyerek után járó támogatást Belgiumban, szociális munkásként dolgozott. És aztán, később mi lesz? A mai napig nem értem miért költöztek Brazíliába? Mire számítottak? Arról meséltek, hogy a megvásárolt 20 hektáron limeot szerettek volna termeszteni, de kiderült, hogy itt már nem marad meg. Korábban valóban hatalmas lime ültetvények borították a szűken vett környéket, mostanra azonban semmi. Magyarázatként hallottam összeesküvés elméletet más ültetvényesek vegyszeres beavatkozásáról, én inkább arra hajlanék, hogy az itt jellemző, errodálódó, egyre vékonyodó termőréteg, az agyagréteg felett, már nem elég ennek a citrus fajtának.

saq47.jpgsaq66.jpg

Tetézve a problémákat, már az első évben kirabolták őket. Az összes ajtón, ablakon rács van, de a támadók rákényszerítették Tonyt, a szomszéd birtok felvigyázóját, hogy mondja azt rosszul van, engedjék be. Természetesen nyitották a rácsot, hiszen jól ismerték őt, ekkor léptek elő az álarcos támadók. Mindent elvittek.

saq48.jpgsaq53.jpg

Az agyaggal nekem is meggyűlt a bajom. A lovak etetése mellett az volt a dolgom, hogy feltárjam a ház vízellátását biztosító szivattyú, föld alatt futó elektromos vezetékeit. Azt figyeltem meg, hogy Brazíliában valami egészen elképesztő, az enyémtől mindenképp jócskán eltérő a viszony az elektromos áramhoz. Annyira durva kötéseket, szigeteléseket, toldásokat láttam, hogy az eszem megállt! Ráadásul itt van 110 és 220 Volt is. A lényeg, hogy ebbe a kurva kemény agyagba kellett egy meglehetősen hosszú árkot ásnom, amibe aztán rendesen, egy csőben vezetve fektettük le az új huzalokat.

saq51.jpgsaq52.jpg

Soha nem jártam még ekkora birtokon. A temérdek adás-vétel és osztozkodás nyomán teljesen szabálytalan alakú a földterület. Nagyjából a felénél ketté szeli az út, e mellett áll a korábban már említett templom egy darabka földön, illetve... Nem részletezem, mert még jónéhány flikk-flakk van a dologban, a lényeg, hogy körülbelül négy egyenlő részre tagolható a birtok, amiből az egyik szinte dzsungel (a brazil előírások szerint, minden, magánkézben lévő földterület 20%-át erdőnek kell borítania). A többin van 10-15 romos ház (legtöbbnek már csak az alapja, mert minden mást elhordtak amit használni lehetett), egy lerombolt iskola, két tó, lovak, és... és ennyi. Mind Lothar, mind Astrid egyetértettek abban, hogy ha találnának vevőt azonnal eladnák az egészet, és visszamennének Belgiumba.

Azt gondolom, hogy akik nem értenek a földhöz, mint én, könnyen eshetnek abba a hibába, hogy azt gondolják itt minden megterem. Hát ez sajnos nem így van. Hiába dugdostunk haszonnövényeket az alaposan trágyázott ágyásokba, hiába locsoltuk, hiába a rengeteg napfény... semmi. Van viszont jaboticaba, ez az érdekes gyümölcs, ami a fa törzsén, és nem az ágak végén terem. Az íze az egresére emlékeztetett, de a héja keserűbb.

saq62.jpgsaq50.jpg

Maggie és Jeff

Az egyik délután meglátogattuk Maggiet és Jeffet a közelben élő angol házaspárt. Hét éve élnek itt. Angliában pubokat működtettek. Lothar már az úton felkészített, hogy Maggie nem mindennapi nő, tudni fogom, ha nem kedvel. Egyfajta megmérettetésre készültem, bevallom még izgatott is a kihívás.

saq26.jpgsaq25.jpg

Az udvarukba érkezve Sebastian, a pár 12 éves kisfia fogadott, levegőért kapkodva újságolta, hogy az egyik osztálytársa ellopta az apja pisztolyát, és bevitte az iskolába. A verandára nyíló konyha ajtajában aztán Maggie fogadott. Tényleg kivételes jelenség! Nehéz volt a szavába vágni, mert hevesen gesztikulálva egyfolytában beszélt. Nagyszájú, szabadszájú valaki, de azt hiszem már az ötödik percben megbarátkoztunk egymással, amikor George Orwellt említette, én pedig tudtam idézni tőle. Tisztelem az olvasott embereket, és Maggie annak tűnt, miközben két "bloody" és "fuckin' " között Bernard Shaw szavait idézte.

saq57.jpgsaq01.jpg

Miután kicsit megismerkedtünk és elkortyoltunk egy csésze angol teát, körbenéztem. Maggie többször is hangsúlyozta, hogy ez itt egy kis darab Anglia. És valóban. Leesett az állam, amikor a szobában megláttam könyvtárat. Ki gondolná, hogy a semmi közepén, valaki összehord egy ekkora gyűjteményt? A könyvek között egy-egy darab Wedgwood díszelgett, a vitrinben teljes készlet angol porcelán.

saq56.jpgsaq37.jpg

Maggie hét weboldalt futtat, az elmúlt években teljesen elmerült az online újságírásban, blogolásban. Egy bizonyos látogatottság felett egészen jó pénzeket lehet szakítani az ilyesmivel. És ne feledjük, hogy ő angolul ír, így a fél világot el tudja érni! Írásaiban jellemzően azzal foglalkozik, hogy az ide látogató/települő külföldiek mire számíthatnak Brazíliában. Fültanúja voltam amikor Sebastian, a kisfia, a táblagépét böngészve a következőt kérdezte:

- Tudod mennyi emailed érkezett idáig, anyu?

- Mennyi?

- 996 800.

És Maggie csak kezdő a szakmában.

Jeff egyszerű, kétkezi ember, olyan férfi benyomását keltette, aki előtt nincs akadály, ha munkáról van szó. Ő tartja rendben az 50 hektáros birtokot, lime ültetvényük van, ő hordja Sebastiant az iskolába, ő mosogat, és pesztrálja a vendégeket.

- Hogy van ez? - kérdeztem.

- Én nem vagyok jó az írásban és olvasásban, ezért úgy segítek ahogy tudok.

Őszinte, nagyszerű ember! Meghat az ilyesmi.

Bár csak villámlátogatást terveztünk, az asztalon hamarosan mégis ott volt a curry, a chilli, a konyhában főtt a krumpli, cuppant a borosüveg dugója... Pazar kis vacsora kerekedett. Hát igen. Maggie roma származású, nem tagadhatja meg önmagát. Egyébként ő hintette el a környékbeli bevándorlók között a Workaway lehetőségét, náluk éppen egy costa ricai lány vendégeskedett.

 Gino

Gino szintén Belgiumból érkezett, egy kicsivel Lotharék előtt. 

saq27.jpgsaq39.jpg

Gino tovább dolgozikozik a kókusz és lime ültetvényén, ami három év után, végre némi terméssel kecsegtet. A kókusz darabjáért 1 realt, a lime kilójáért 2-3 realt kaphat.

saq40.jpgsaq28.jpg

A kókuszdióról: még ott Arembepe közelében, Mariosa mutatta meg, hogyan kell feltörni a kókuszdiót. Keresett egy kis mélyedést a földön, és egy machetével két határozott ütést mért rá. Ennyi.

saq58.jpgsaq59.jpg

Persze az Európában kapható kókusztól eltérően, itt rajta van a héja, ami az általunk ismert dió körül még egy 3-4 centis, húsos, a mi esetünkben már szálas réteg. A kókuszvíz, ami itt lépten-nyomon kapható, a még fiatalabb éretlen, zöld dióban van. Maga az ehető kókusz hús, csak később vastagszik, és szilárdul meg a dióban, miután lehullott a fáról. Ilyenkorra már a külső héja is elbarnul, ezt törtük fel az előbb. Ha nem tettük volna, előbb utóbb a mi kókuszdiónk is kihajtott volna.

saq61.jpgsaq60.jpg

Ginonál futottam össze egy magyar párral, Áronnal, aki környezet mérnök és Katával, aki nyelvtanár. Két gyermekükkel, Bejkével (4) és Csongorral (1) utaznak, immár több mint hét éve. Hozzám hasonlóan, sőt nálam jóval alacsonyabb költségvetéssel haladnak. Szintén a Workaway és a helpX segítségével töltenek időt egy-egy helyen. Órákig tudtam volna hallgatni a hihetetlenül érdekes történeteiket. Áron lovastúrákat szervezett Mongóliába, Kata Costa Rica-n szülte Bejkét, három évig dolgoztak az Emirátusokban... Az elkövetkezendő időszakban például Pantanalba (Brazilia) készülnek, amit már jól ismernek, Áronnak címlapsztorija jelent meg a vidékről a Földgömb Magazin szeptemberi számában. Nagyszerű emberek!

Én találtam egy jegyet 180 realért, amivel eljutok Rioból Foz do Iguacuba. Legközelebb tehát az Iguazu vízesés következik.

2013.11.04.

[1] http://academicexchange.wordpress.com/2013/06/13/10-facts-about-the-education-system-of-brazil/

[2] http://articles.washingtonpost.com/2013-08-30/world/41602462_1_cuban-doctors-health-system-brazilian-doctors

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fecundusbalbus.blog.hu/api/trackback/id/tr175646435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamás ildikó 2013.11.21. 20:57:37

Szia Balázskám úgy látszik arrafelé a belgák keresik a megélhetést a szabadságot meg az élményeket.A hollandoknál magyar ország a favorit.Jó érzés lehetett magyarokkal találkozni, a Bejke kislány? még nem hallottam ezt a nevet. Zsejkét már igen.Gondolom a szülők taníthatják Őket mivel jönnek mennek a világban képzelem már hány nyelven beszélnek. meglepő az ingyenes oktatás az elemitől egészen a felsőoktatásig.Az egészséged jól van? hallottam csúnyán megfáztál kérlek vigyázz magadra.Majd írok még . Nagyon várom az írásaidat. Minden jót jó egészséget.

fecundus.balbus · http://fecundusbalbus.blog.hu/ 2013.11.22. 14:22:34

@tamás ildikó: Szia Keresztanyam! Igen, a Bejke lany nev. Azt mondtak a beke egy regies formaja. Minden OK, most mar Paraguayban vagyok. Megfazas? Annyira volt szar mint otthon. Itt marha meleg van, alig lehet megmaradni a napon. :)
Puszi mindenkinek!!!!!
süti beállítások módosítása